Bakkerij

Ciabatta 

recept

Griesmeelbrood

recept

Rode bietenbrood

recept

Kaasbroodjes

recept

Anijsbroodjes

recept

Witbrood uit blik

recept

Ciabatta

Voordeeg
150 gr. bloem
150 ml. lauwwarm water
1/2 theelepel instant gist

Hoofddeeg
300 gr. bloem
200 ml.  water, lauwwarm
9 gr. zout
1/2 theelepel instant gist
2 eetlepels melk
2 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel suiker

He t voordeeg

Om het voordeeg te maken meng je het water met de gist in een grote kom en laat dit 5 minuten tot de gist is opgelost.
Voeg de bloem er bij en meng het 5 minuten met een keukenmachine met deeghaak, of 10 minuten met de hand.
Dek de kom af met vershoudfolie en laat het minimaal 12 uur staan op een warme plaats. Het deeg is dan gerezen en weer ingezakt.

Het hoofddeeg
Begin met het mengen van 100 ml. van het water met de gist en de suiker. Laat dit ongeveer 5 minuten staan tot het opgelost is.
Doe de bloem en het zout bij het voordeeg ( biga )
Maak een kuiltje en giet hierin het gistmengsel, de rest van het water, de melk en de olijfolie.
Meng dit 5 minuten met de hand of een keukenmachine met deeghaak, tot je een soepel deeg hebt.
Dek het deeg af met ingevette vershoudfolie en laat het 1 uur op een warme plaats rijzen tot een dubbele omvang.
Bestrooi 2 bakplaten met flink wat bloem. Verdeel het deeg met een lepel of deegschraper in twee delen.
Breng het voorzichtig over op de bakplaten en probeer te voorkomen dat je de lucht eruit slaat. Vorm het deeg met bebloemde handen of met deegschraper tot een rechthoekig deeg van ongeveer 2,5 cm. dik.
Bestrooi beide broden met bloem en laat ze onbedekt op een warme plaats 20 tot 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Bak de ciabatta 25 tot 30 minuten of tot het brood gerezen en lichtbruin van kleur is.